Wat kun je verwachten?

    Het verven van je aanrechtblad kan een slimme en kostenefficiënte manier zijn om je keuken een nieuwe look te geven zonder het volledige aanrechtblad te vervangen. Het is echter belangrijk om de juiste verf te gebruiken die zowel slijtvast is als goed te reinigen, gezien het intensieve gebruik van een aanrecht. Lakverf Mat of Lakverf Zijdeglans van SHADES by Eric Kuster, in combinatie met de Lakprimer, biedt een hoogwaardige, duurzame afwerking die je aanrechtblad beschermt tegen slijtage en vuil.

    In dit artikel geef ik je een stap-voor-stap beschrijving hoe je je aanrechtblad moet verven voor een duurzaam en esthetisch aantrekkelijk resultaat.

    Maar eerst even het volgende:

    Verf voor je keukenblad: Waaraan moet dit voldoen?

    Als interieurdesigner weet ik hoe belangrijk het is om de juiste verfsoort te kiezen voor specifieke toepassingen. Wanneer je een aanrechtblad wilt verven, zijn er verschillende factoren waar lakverf aan moet voldoen om een duurzaam en esthetisch resultaat te garanderen.

    1. Weerstand tegen chemicaliën

    Een aanrechtblad krijgt dagelijks te maken met verschillende chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen en voedingsmiddelen. De lakverf moet daarom een hoge weerstand bieden tegen deze stoffen. Kies voor de lakverf van SHADES welke speciaal ontwikkeld is voor dit soort toepassingen en die bestand is tegen vlekken en morsen.

    2. Slijtvastheid

    Daarnaast moet de lakverf natuurlijk slijtvast zijn. Aanrechtbladen worden vaak intensief gebruikt, waardoor het oppervlak kan slijten. Een goede verflaag biedt maximale bescherming tegen krassen en slijtageplekken, waardoor de levensduur van het aanrechtblad wordt verlengd. De lakverf van SHADES is slijtvast en prima schoon te maken.

    3. Watervastheid

    Watervastheid is ook cruciaal. Een aanrechtblad komt in contact met water, en de lakverf mag hierdoor niet beginnen te bladderen of te schilferen. Kies voor de SHADES lakverf die speciaal ontwikkeld is voor vochtige omgevingen.

    4. Esthetiek

    Tot slot moet de verf ook esthetisch aantrekkelijk zijn. Het kleurenpalet van SHADES biedt een scala aan mogelijkheden, zodat je een finishing touch kunt kiezen die perfect aansluit bij je interieur. Bij SHADES kun je kiezen uit maar liefst 80 stijlvolle kleuren, in mat of zijdeglans.

    TIP: Als je je aanrechtblad wilt verven, kun je ook overwegen om je keukenkastjes ook te verven voor een compleet nieuwe look van je keuken. Ook hiervoor heb ik een stappenplan gemaakt: Keukenkastjes verven: Hoe doe je dat?

    Je aanrechtblad en hittebestendigheid

    Een veelvoorkomende vraag is de hittebestendigheid van lakverf, vooral in keukens.

    De meeste lakverven zijn niet vuurvast. Dit komt doordat deze verven doorgaans zijn samengesteld uit organische oplosmiddelen en harsen die bij hoge temperaturen kunnen smelten of vervormen. Hierdoor verliezen ze hun beschermende eigenschappen en kunnen ze zelfs schadelijke dampen afgeven. 

    Neem bijvoorbeeld een aanrechtblad: Voor hete pannen en ovenschalen is het cruciaal om altijd onderzetters te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor een gelakt aanrechtblad, maar voor ieder aanrechtblad. Ongeacht het materiaal waar het keukenblad van gemaakt is. Direct contact met een hete pan of ovenschaal kan het aanrechtblad onherstelbaar beschadigen: verkleuring, delaminatie van de afwerklaag of zelfs blaasvorming. 

    Dit geldt niet alleen voor de esthetiek, maar ook voor de functionaliteit van het oppervlak. Een goede behandeling van je aanrechtblad is essentieel voor de levensduur en het gebruiksgemak van je keuken.

    Kitranden vernieuwen: Perfectie zit in de details.

    Tijdens een recent project, waarbij het aanrechtblad opnieuw geverfd werd, kwam de noodzaak om de kitranden te vernieuwen duidelijk naar voren. Dit lijkt misschien een klein detail, maar de impact op de algehele uitstraling van de keuken is enorm.

    Kitranden zijn essentieel voor het creëren van een nette en afgewerkte look. Ze bieden niet alleen esthetische meerwaarde, maar hebben ook praktische functies. Een goed aangebrachte kitrand voorkomt dat water, vet en vuil zich ophopen tussen het aanrechtblad en de muur, rondom de wasbak en het fornuis. Dit is cruciaal om schimmelvorming en waterschade te voorkomen.

    Bij het vernieuwen van de kitranden is precisie van groot belang. Een perfecte afwerking zorgt ervoor dat de overgang tussen verschillende oppervlakken soepel en visueel aantrekkelijk is. Dit verhoogt niet alleen de levensduur van de materialen, maar draagt ook bij aan de waarde van uw woning.

    In de wereld van interieurdesign is elk detail belangrijk. Het vernieuwen van kitranden is een eenvoudige, maar effectieve manier om de algehele uitstraling van uw keuken te verbeteren en te zorgen voor een duurzame afwerking. 

    Nogmaals: perfectie zit in de details.

    Krasvaste- en slijtvaste verf voor je keukenblad bestellen

    Bij SHADES by Eric Kuster kun je verf bestellen die bestand is tegen krassen en slijtage. Deze watergedragen verf is perfect geschikt voor het schilderen van je keukenblad. In combinatie met de SHADES lakprimer gaat de lakverf jarenlang mee en is hij goed te reinigen.

    Er is keuze uit 80 exclusieve kleuren, persoonlijk door mij geselecteerd. De kleuren zijn onderverdeeld in 10 families en stralen allemaal luxe en warmte uit. De kleuren zijn niet alleen geschikt voor een aanrechtblad of voor keukenkastjes, maar voor het hele interieur.

    Het bestellen is eenvoudig gemaakt. Kies je favoriete kleur, geef aan hoeveel vierkante meter je keukenblad is, en de calculator doet de rest: Je krijgt een overzicht van alle benodigde materialen in de juiste hoeveelheden. Bestel de projectset en je kunt de volgende werkdag al beginnen met schilderen.

    Kleur uitzoeken, bestellen en morgen aan de slag!

    Alles wat je nodig hebt om je keukenblad opnieuw te verven kun je in één keer bestellen, inclusief de juiste hoeveelheid verf, in jouw favoriete kleur.

    Nu bestellen, morgen in huis!

    Bekijk hier alles wat je nodig hebt om je keukenblad op te frissen!

    Stap voor stap je aanrechtblad verven

    Heb je de juiste kleur gekozen? Heb je alle materialen ontvangen? Laten we dan snel beginnen:

    Stap 1: Voorbereiding van de werkruimte

    Zorg ervoor dat de werkruimte goed geventileerd is en dek de vloer en andere oppervlakken af met plastic of doeken om verf spatten te voorkomen.

    Stap 2: Schoonmaken en ontvetten

    Als je besloten hebt om ook de kitranden te vernieuwen, verwijder dan nu de oude kit. Reinig daarna het aanrechtblad grondig met een ontvetter om vuil, vet en etensresten te verwijderen. Vergeet niet om de plek waar de oude kitranden zaten extra schoon te maken en te ontvetten. Dit alles is een cruciaal om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht aan het oppervlak.

    Stap 3: Schuren van het aanrechtblad

    Schuur het aanrechtblad op met fijn schuurpapier. Dit maakt de oppervlaktelaag ruwer, waardoor de SHADES Lakprimer beter hecht. Verwijder het stof na het schuren grondig met een schone doek.

    Stap 4: Primer aanbrengen

    Breng een laag SHADES Lakprimer aan. Deze is speciaal ontworpen voor gebruik op gladde oppervlakken zoals aanrechtbladen. Deze primer zorgt voor een optimale hechting van de lakverf en een duurzame afwerking. Laat de primer 4 tot 6 uur drogen voor je verder gaat met de volgende stap.

    Stap 5: Eerste laag lakverf aanbrengen

    Als de primer goed droog is, begin je met het licht opschuren van het oppervlak. Verwijder het stof met bijvoorbeeld een kleefdoek.

    Begin met het aanbrengen van de eerste laag Lakverf Mat of Lakverf Zijdeglans. Gebruik een microvezel roller voor grote oppervlakken en een kwastje voor de randen en hoeken. Zorg voor een gelijkmatige, dunne laag en werk in één richting om strepen te voorkomen. Laat ook deze laag minimaal 4 tot 6 uur drogen voor je verder gaat met de tweede laag.

    Stap 6: Tweede laag lakverf aanbrengen

    Als de eerste laklaag goed droog is, begin je met het licht opschuren van het oppervlak. Verwijder het stof met bijvoorbeeld een kleefdoek.

    Breng een tweede laag lakverf aan. Deze tweede laag zorgt voor extra duurzaamheid, krasbestendigheid en een mooie, diepe afwerking. Laat ook deze laag volledig drogen voordat je verder gaat.

    Stap 7: Afwerking met kitranden

    Zorg voor een nette afwerking door kit aan te brengen langs de rand van het aanrechtblad waar het de muur of spoelbak raakt. Dit voorkomt dat er water onder het blad komt en helpt het schilderwerk langer mee te gaan. Om de kitrand aan te brengen, moet je het aanrechtblad, de muur, het fornuis en de wasbak afplakken. Kies voor speciale afplaktape met een minimale hechting, om te voorkomen dat je de verse laklaag lostrekt met de afplaktape. 

    TIP: Wacht minimaal 2 dagen voordat je de kitranden aanbrengt. In combinatie met de speciale afplaktape ben je er zeker van dat je de laklaag niet beschadigt.

    Stap 8: Droogtijd en uitharding

    Laat de lakverf voldoende uitharden. Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de kamertemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat het aanrechtblad gedurende deze tijd niet wordt blootgesteld aan zware belasting of vocht. De lakverf is pas volledig uitgehard na 30 dagen en bestand tegen duurzaam gebruik.

    Stap 9: Onderhoud en schoonmaken

    Je geverfde aanrechtblad is nu klaar voor gebruik! Zorg ervoor dat je het blad regelmatig schoonmaakt met een zachte doek en mild schoonmaakmiddel om de afwerking in topconditie te houden. Vermijd agressieve schuurmiddelen, omdat deze de laklaag kunnen beschadigen.

    Wil je snel aan de slag met je aanrechtblad?

    Wil je snel aan de slag met het schilderen van je aanrechtblad? Bestel dan de handige projectset! Alles wat je nodig hebt om direct te kunnen starten, wordt de volgende werkdag al bij je thuisbezorgd.

    Het bestellen van de projectset is heel eenvoudig: Kies je favoriete kleur en geef het aantal vierkante meters van je aanrechtblad aan. De online calculator doet de rest en geeft je een overzicht van alle benodigde materialen in de juiste hoeveelheden. Zo hoef je zelf niet uit te zoeken wat je precies nodig hebt.

    Kleur uitzoeken, bestellen en morgen aan de slag!

    Alles wat je nodig hebt om je keukenblad te pimpen kun je in één keer bestellen, inclusief de juiste hoeveelheid verf, in jouw favoriete kleur.

    Nu bestellen, morgen in huis!

    Bekijk hier alles wat je nodig hebt om je keuken een frisse look te geven!

    Het verven van een aanrechtblad is een relatief simpele klus die een geweldig resultaat oplevert. Met de projectset heb je alles in huis om direct te beginnen.

    Veel plezier met het verven van je aanrechtblad!