Alle blog onderwerpen

Kun je acryl over alkyd verven?

Als interieur kenner werk ik vaak met verschillende verfsoorten. Een veelgestelde vraag is of je acrylverf over alkydverf kunt aanbrengen. Om dit goed uit te leggen, moeten we eerst kijken naar wat acryl- en alkydverf zijn en hoe ze samen kunnen werken.

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een watergedragen verfsoort. Het is populair vanwege de snelle droogtijd en het feit dat het oplosbaar is in water. Dit maakt het gebruik en de schoonmaak eenvoudiger. Acrylverf is flexibel, waardoor het minder snel barst of bladdert. Dit maakt het een favoriete keuze voor veel doe-het-zelvers en professionals in interieurdecoratie.

Wat is alkydverf?

In tegenstelling tot acrylverf, is alkydverf een olie gebaseerde verf. Het bevat alkydhars als bindmiddel, waardoor het een sterke, duurzame afwerking biedt. Alkydverf staat bekend om zijn gladde afwerking en hoge weerstand tegen slijtage. Iets wat inmiddels ook de watergedragen verven van SHADES bieden. Het nadeel van alkyd-verf is de lange droogtijd en de noodzaak om terpentine, of een ander oplosmiddel, te gebruiken voor het schoonmaken van handen, kwasten en rollers.

Alkyd over acryl: olie over water

Nu we de basisprincipes van acryl- en alkydverf kennen, gaan we dieper in op het aanbrengen van alkydverf over acrylverf. Over het algemeen is het aan te raden om geen alkydverf (oliebasis) direct over acrylverf (waterbasis) aan te brengen. Maar met de juiste voorbereiding en techniek is het toch mogelijk. Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding.

Stap 1: Oppervlaktevoorbereiding

 • Reinigen: Begin met het grondig reinigen van het oppervlak. Verwijder vuil, vet en stof om een goede hechting te verzekeren.
 • Schuren: Schuur het acrylverf oppervlak lichtjes op. Dit zorgt voor een ruwer oppervlak zodat de alkydverf beter kan hechten.
 • Stof verwijderen: Na het schuren, veeg het oppervlak schoon of gebruik een stofdoek om alle schuurresten te verwijderen.

Stap 2: Primer aanbrengen

 • Kies de juiste primer: Gebruik een primer die compatibel is met zowel water- als oliegedragen verf. Dit zorgt voor een stabiele onderlaag.
 • Aanbrengen: Breng de primer gelijkmatig aan met een kwast of roller. Zorg dat je alle hoeken en randen goed bedekt.
 • Drogen: Laat de primer volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

Stap 3: Alkydverf aanbrengen

 • Verf keuze: Zorg dat je een hoogwaardige alkydverf kiest. Dit vermindert de kans op problemen en zorgt voor een mooier eindresultaat.
 • Gereedschappen: Gebruik een kwast of roller die geschikt is voor oliegedragen verf voor het beste resultaat.
 • Eerste laag: Breng een dunne, gelijkmatige eerste laag verf aan. Werk in kleine secties en zorg voor een naadloze overgang.
 • Drogen: Laat de eerste verflaag volledig drogen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van de verf en de omgevingsomstandigheden.
 • Tweede laag: Indien nodig, breng je een tweede laag aan voor een gelijkmatige dekking en kleurdiepte.

Stap 4: Afwerking en nazorg

 • Inspectie: Controleer het oppervlak op eventuele oneffenheden of gemiste plekken.
 • Touch-ups: Voer indien nodig kleine touch-ups uit voor een perfecte afwerking.
 • Volledig uitharden: Geef de verf voldoende tijd om volledig uit te harden voordat het oppervlak weer in gebruik wordt genomen.

Tips van Eric Kuster

 • Zorg voor goede ventilatie tijdens het werken met alkydverf.
 • Draag geschikte beschermende kleding, zoals handschoenen en een stofmasker.
 • Bewaar verfresten en gereedschappen veilig en volgens de lokale voorschriften.

Acryl over alkyd : watergedragen verf over oliegedragen verf

Ja, je kunt verf op waterbasis over oliegedragen grondverf aanbrengen. Een goede voorbereiding is wel essentieel voor het beste resultaat.

Hieronder leg ik uit waarom die voorbereiding zo belangrijk is en wat de stappen zijn om dit succesvol te maken.

Goede voorbereiding is het halve werk

Zonder de juiste voorbereiding kan de verf op waterbasis slecht hechten aan de oliegedragen onderlaag. Dit kan leiden tot afschilferen of bladderen. Daarnaast zorgt een goed voorbereid oppervlak ervoor dat je schilderwerk langer meegaat. Slechte voorbereiding kan betekenen dat je veel eerder moet bijwerken of opnieuw moet schilderen. Onregelmatigheden in de onderlaag kunnen door de nieuwe verflaag heen zichtbaar worden, wat resulteert in een minder strak en professioneel eindresultaat.

Voorbereiden van de muur

Schoonmaken

Begin met het grondig schoonmaken van de muur. Verwijder stof, vuil en vet. Dit zorgt voor een schone basis waarop de nieuwe verf beter zal hechten.

Schuren

Schuur de oliegedragen grondverf licht op. Dit zorgt voor een ruwer oppervlak waaraan de watergedragen verf beter kan hechten. Gebruik fijn schuurpapier om krassen te voorkomen.

Stofvrij maken

Na het schuren verwijder je al het stof. Een stoffige ondergrond kan leiden tot een oneffen afwerking.

Primer aanbrengen

Overweeg een primer die compatibel is met zowel water- als oliegedragen verf. Dit helpt bij de hechting en zorgt voor een gelijkmatiger eindresultaat.

Aanbrengen van de verf

Breng de watergedragen verf aan in dunne, gelijkmatige lagen. Laat elke laag voldoende drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Droogtijd

Geef de verf de tijd om goed te drogen. Onthoud dat de verf na 1 uur stofdroog is en overschilderbaar na 4-6 uur. Te snel een tweede laag aanbrengen kan leiden tot strepen of een oneffen oppervlak.

Geen voorbereiding? Geen strak resultaat

Als je ooit hebt geprobeerd een muur te schilderen zonder de nodige voorbereidingen, weet je waarschijnlijk al dat dit kan leiden tot minder dan ideale resultaten.

 • Verf die loslaat: Stel je voor, je hebt net een muur geschilderd, maar binnen een paar dagen begint de verf te schilferen en af te bladderen. Dit gebeurt vaak wanneer de ondergrond niet goed is schoongemaakt of geschuurd. Olie, stof, en vuil verhinderen dat de nieuwe verflaag goed hecht, met als gevolg dat deze niet goed vastzit en gemakkelijk loskomt.
 • Vlekken en oneffenheden: Nu, denk aan een muur waarop je net een frisse laag verf hebt aangebracht, maar zodra het droogt, zie je plotseling oude vlekken of stofdeeltjes door de verf heen. Dit gebeurt wanneer de muur niet grondig is schoongemaakt voor het schilderen. Deze vlekken en oneffenheden kunnen het hele aanzicht van je muur bederven, waardoor het lijkt alsof je slordig te werk bent gegaan.
 • Kleurverschillen: Ten slotte, stel je een scenario voor waarin je een muur een nieuwe kleur geeft, maar zodra alles droog is, merk je dat de oude kleur er doorheen schemert. Dit is een veelvoorkomend probleem wanneer je geen goede primer gebruikt, vooral bij het overschilderen van een donkere kleur met een lichtere tint. Zonder primer kan de oorspronkelijke kleur van de grondverf blijven doorschijnen, wat leidt tot een ongelijkmatig en vlekkerig resultaat.


Tip van Eric Kuster: De primer van SHADES by Eric Kuster is in de afwerkkleur beschikbaar.
Dus als je als afwerkkleur 'DUNE' hebt gekozen, bestel je ook de grondverf in de kleur 'DUNE'. Met de grondverf begin je dus al de juiste kleur op te bouwen. Hiermee bespaar je muurverf tijdens het afwerken en je krijgt sneller een fantastisch resultaat!

  Het beste resultaat met premium muurverf

  Wanneer ik werk aan het transformeren van een ruimte, is de kwaliteit van de materialen die ik gebruik van het grootste belang. Dit geldt ook voor muurverf, waarbij het verschil tussen een gewone en een premium verf, het verschil kan maken tussen een gemiddeld en een verbluffend eindresultaat.

  Het belang van de juiste primer

  Fundering voor luxe: Net zoals een solide fundering essentieel is voor een luxe huis, zorgt een goede primer ervoor dat de verven van Shades by Eric Kuster gelijkmatig en soepel kunnen worden aangebracht.

  Naadloze afwerking: In tegenstelling tot goedkopere verfsoorten, die vaak een ongelijkmatige dekking hebben, bereik je met deze premium verf een dekkend en luxueus resultaat met minder inspanning.

  Voordelen van de premium muurverven van Shades by Eric Kuster

  Duurzaamheid en slijtvastheid

  Langdurige frisheid: Deze premium verf is niet alleen bestand tegen afschilferen, maar is ook ontworpen om de uitdagingen van dagelijks gebruik aan te kunnen. Het resultaat is dat muren er langer fris en nieuw uitzien.

  Slijtvast: De verf is buitengewoon slijtvast, wat betekent dat het goed standhoudt in ruimtes met veel verkeer, zoals woonkamers en gangen.

  Unieke en Harmonieuze Kleuren

  Exclusieve tinten: Shades by Eric Kuster staat bekend om zijn unieke kleurenpalet, waarbij elke tint zorgvuldig is gekozen om een statement te maken.

  Samenhangende collectie: De kleuren zijn zo ontworpen dat ze perfect bij elkaar passen, waardoor het eenvoudig is om een harmonieuze look te creëren in elke ruimte.

  Luxueuze Uitstraling

  Rijke pigmentatie: De diepe en verzadigde pigmenten van de verf verlenen elke ruimte een gevoel van luxe en verfijning, iets wat met gewone verf moeilijk te bereiken is.

  Glamoureuze finish: Of je nu kiest voor een matte, zijdeglans of hoogglans afwerking, de verf biedt een glamoureuze touch die elke kamer een upgrade geeft.

  Creëer de Iconische Metropolitan Luxury Stijl

  Thuis-designer worden: Met Shades by Eric Kuster kun je zelf de beroemde 'Metropolitan Luxury' stijl in je huis brengen. Het stelt je in staat om een designer-touch te geven aan je interieur, in combinatie met je eigen smaak en voorkeur.

  Veelzijdigheid in toepassing: Deze verf is niet alleen geschikt voor muren, maar kan ook gebruikt worden op plafonds, houtwerk en zelfs meubels, waardoor je een complete metamorfose kunt realiseren in elke ruimte.

  Een succesvolle metamorfose

  In mijn ervaring is het duidelijk dat de juiste verfkeuze en -toepassing het verschil kunnen maken in elk project. Of je nu acrylverf over alkydverf aanbrengt met de juiste voorbereiding, of kiest voor premium muurverven; elk detail telt. Het is niet alleen de kleur die het verschil maakt, maar ook de kwaliteit van de verf, de wijze van aanbrengen en de aandacht voor voorbereiding.

  Wanneer je kiest voor kwaliteitsverf zoals de verven van Shades by Eric Kuster, dan kies je voor duurzaamheid, slijtvastheid en een luxueuze uitstraling die je ruimte echt transformeert. De unieke kleuren en de mogelijkheid om de Metropolitan Luxury stijl zelf in huis te halen, bieden een ongekende kans om je interieur naar een hoger niveau te tillen.

  Maak er wat moois van!