Wat kun je verwachten?

    Je muren sauzen is een geweldige manier om je interieur een compleet nieuwe look te geven. Maar hoe pak je dat aan?

    In dit handleiding neem ik je stap voor stap mee door het proces, zodat je een perfect resultaat bereikt met de hoogwaardige muurverf van SHADES by Eric Kuster. Lees snel verder voor handige tips en adviezen.

    Voordat je je muren gaat schilderen, eerst even dit:

    Voordat je aan de slag gaat, is het essentieel om de juiste omgevingscondities te creëren voor een optimaal resultaat. De drie belangrijkste factoren die je in de gaten moet houden zijn de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtstroom in de ruimte.

    Temperatuur

    De ideale temperatuur voor het schilderen van de muren ligt tussen de 10 en 20°C. Is het warmer, dan zal de verf te snel drogen, waardoor oneffenheden en onregelmatigheden kunnen ontstaan. Bij koudere temperaturen droogt de verf daarentegen te traag of helemaal niet meer. Zet daarom altijd de verwarming op de juiste temperatuur, of zet deze helemaal uit. Als je midden in een hittegolf zit, is het verstandiger om de verfklus uit te stellen totdat het buiten, en dus in huis, wat afgekoeld is.

    Luchtvochtigheid

    De luchtvochtigheid in de ruimte is ook van groot belang. Droge lucht kan ervoor zorgen dat de verf te snel opdroogt, zodat je strepen krijgt. Plaats in dat geval bakjes met water in de kamer om de luchtvochtigheid te verhogen. Is het juist te vochtig, zet dan de verwarming aan (niet te hoog!) om de lucht droger te maken. Het is zoeken naar de juiste balans tussen temperatuur en luchtvochtigheid.

    Tocht

    Tijdens het schilderen is het aan te raden om de ramen gesloten te houden, om tocht te vermijden. Tocht kan namelijk leiden tot ongelijkmatige droging van de verf. Lucht de ruimte pas na afloop van je schilderklus, zodat de verf sneller kan drogen. Doe dit echter niet wanneer het buiten vochtig weer is, want dan kan de vochtige buitenlucht de droging vertragen.

    Tip: Het wordt vaak vergeten, maar het is belangrijk om de vloer voor iedere verflaag goed stofvrij te maken. Stofzuig de vloer zorgvuldig en stel andere werkzaamheden in huis die stof kunnen veroorzaken, even uit tot na je schilderklus.

    Door aandacht te besteden aan deze drie factoren - temperatuur, luchtvochtigheid en tocht - creëer je de ideale omstandigheden voor een mooi, egaal en duurzaam resultaat.

    Controleer de muren voor het schilderen

    Voordat je gaat schilderen, is het essentieel om de staat van de muur te controleren. In veel huurwoningen zijn de muren bedekt met een rauhfaser behang, dat goed geschilderd kan worden, tenzij het oud of al vaak overgeschilderd is. In dat geval absorbeert het niet goed meer en kun je het beter verwijderen.

    Bij een gepleisterde muur, volg je deze stappen:

    • Veeg met je hand over de muur. Als er verf of kalk op je hand blijft plakken, is het noodzakelijk om een de muurprimer van SHADES by Eric Kuster aan te brengen, zodat de verf beter gaat hechten.
    • Krab met je nagels over de muur. Als de oude verf makkelijk loslaat, verwijder deze laag dan eerst om bladderen te voorkomen. Begin dan altijd eerst met muurprimer.
    • Klop op de muur. Klinkt het hol of brokkelt er kalk af, verwijder dan eerst de kalk op die plek en breng een nieuwe laag aan. De nieuwe laag goed laten drogen en muurprimer aanbrengen.

    Heb je vreemde vlekken op de muur?

    Nicotinevlekken, lekkages, roet of schimmels op de muren? Geen paniek! Hier zijn mijn persoonlijke oplossingen om deze problemen moeiteloos op te lossen, voordat je gaat sauzen:

    • Nicotine: Reinig de muur grondig met een ontvettend schoonmaakmiddel en breng dan een de muurprimer van SHADES by Eric Kuster aan.
    • Lekkages: Pak eerst het vochtprobleem aan. Laat de muur drogen, verwijder loszittend pleisterwerk en herstel beschadigde plekken voor je gaat sauzen. Begin in dit geval met een muurprimer.
    • Roet: Verwijder roetaanslag met een speciaal schoonmaakmiddel. Breng vervolgens een muurprimer aan die de vlekken blokkeert, bijvoorbeeld de muurprimer van SHADES by Eric Kuster.
    • Schimmels: Bestrijdt de schimmel met een schimmelwerend middel. Laat de muur goed drogen en zorg voor betere ventilatie om herhaling te voorkomen.

    Met deze tips krijg je als resultaat strakke, egale muren zonder storende vlekken. Klaar om te sauzen!

    Wat heb je nodig om je muren te sauzen? Een handige checklist!

    • Muurprimer op kleur (indien nodig, zie stap 3 hieronder)
    • Muurverf in jouw favoriete kleur
    • Muurverf Classic: Voor binnengebruik. 
    • Muurverf Essential: Premium muurverf voor binnen en buiten.
    • Muurverf Superior: Perfect reinigbare muurverf voor binnen en buiten.
    • Verfkwasten en rollers
    • Verfbakjes
    • Afplaktape
    • Grondzeil of oude lakens
    • Schuurblokje en/of schuurpapier
    • Vulmiddel voor scheuren/gaten
    • Plamuurmes
    • Spons en emmer water
    • Stoffer en/of stofzuiger
    • Ladder (indien nodig i.v.m. de hoogte van de muren)

    Zoek je kleur uit, bestel nu en ga morgen al aan de slag!

    Om te voorkomen dat je meerdere keren naar de bouwmarkt moet om materialen te kopen, heb ik een totaalpakket voor je samengesteld. Samen met de verf en de primer in jouw favoriete kleur, bestel je ook meteen alle materialen en gereedschappen zodat je alles de volgende dag in huis hebt om te kunnen beginnen met verven.

    Nu bestellen, morgen in huis!

    Bekijk hier alles wat je nodig hebt om jouw muren perfect te sauzen!

    En dan nu aan de slag!

    Heb je de juiste kleur gekozen? Heb je alle materialen ontvangen? Laten we dan snel beginnen:

    Stap 1: Voorbereiding van de ruimte

    • Meubels verplaatsen: Verplaats meubels naar het midden van de kamer of haal ze eruit als dat mogelijk is.
    • Vloer en meubels beschermen: Bedek de vloer en eventueel achtergebleven meubels met een grondzeil of oude lakens om ze te beschermen tegen verfspetters.
    • Afplakken: Gebruik afplaktape om randen, plinten, ramen en deuromlijstingen af te plakken. Dit zorgt voor strakke lijnen en voorkomt dat verf op ongewenste plekken komt. 

    Stap 2: Voorbereiden van de muur

    • Reinigen: Maak de muren schoon met een vochtige spons om stof, vuil en vet te verwijderen. Als er veel vetvlekken op de muur zitten, gebruik dan ontvetter om deze vlekken te verwijderen. Na het gebruik van ontvetter, schoon water gebruiken om overtollige ontvetter weer te verwijderen. Laat de muur goed drogen.
    • Repareren: Vul scheuren en gaten met vulmiddel. Gebruik een plamuurmes om het glad te strijken. Laat het vulmiddel goed drogen en schuur het vervolgens glad met het schuurblokje.
    • Schuren: Schuur de muren lichtjes om een glad oppervlak te krijgen en oude verflagen te egaliseren. Maak daarna de muren stofvrij met een stoffer en/of stofzuiger.

    Stap 3: Muurprimer aanbrengen (indien nodig)

    • Primer aanbrengen: Als je een muur voor het eerst verft (nieuw gestucte muur), over een donkere kleur verft of als de muur vlekken heeft (gehad), breng dan eerst een laag muurprimer aan. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en een egaler resultaat.
    • Laten drogen: de muurprimer is droog na 1 uur en overschilderbaar na 4 uur.

    Stap 4: De eerste laag aanbrengen

    • Opschuren: De muur heel lichtjes opschuren om kleine oneffenheden weg te werken.
    • Stofvrij maken: Vlak voordat je gaat verven even de stofzuiger over de vloer en over de muur. De muur eventueel nabehandelen met een kleefdoek.
    • Roer de muurverf goed door: Zorg ervoor dat de muurverf goed gemengd is voor een gelijkmatige kleur.
    • Randen schilderen: Gebruik een kwast en kleine roller om de randen langs het plafond, boven de plinten, en de hoeken te schilderen. Met de kwast schilder je de randen en deze rol je na met de kleine roller voor een gelijkmatige structuur. 
    • De grote vlakken schilderen: Giet de verf in de verfbak en doop de roller erin en zorg dat de roller de muurverf goed absorbeert. Rol overtollige verf af op het rooster van de verfbak, en verdeel de verf goed over de roller. Werk op behapbare vlakken en begin in het midden van zo’n vlak. Eerst de verf aanbrengen in een V of een W patroon, waarna je de muurverf gelijkmatig kunt verdelen over het vlak. Werk snel en consistent, en probeer een gelijkmatige laag aan te brengen.

    Stap 5: De tweede laag aanbrengen, wanneer nodig

    De eerste laag muurverf is droog na een uur en overschilderbaar na 4 uur. 

    • Als de eerste laag die je hebt aangebracht een muurprimer op kleur was, is één laag afwerkende muurverf al voldoende om een perfecte dekking te krijgen. 
    • Is de eerste laag die je hebt aangebracht de afwerkende muurverf, dan adviseren we altijd om een tweede laag aan te brengen voor een egaal en dekkend resultaat. 
    • Soms is een volgende laag ook nodig, na het aanbrengen van één laag muurprimer en één laag muurverf, afhankelijk van de kleur (lichte kleur over donkere ondergrond) en de dekking.

    Voor je de laatste laag aan gaat brengen: Vergeet niet om de muur eerst heel lichtjes te schuren om stofdeeltjes en kleine oneffenheden weg te halen.

    Stap 6: Afronding

    • Afplaktape verwijderen: Verwijder de afplaktape voorzichtig terwijl de verf nog licht vochtig is om te voorkomen dat je de droge verf beschadigt.
    • Opruimen: Maak je kwasten, verfbakken en verfrollers schoon zodat ze weer klaar staan voor de volgende klus. Vergeet niet om de verfbussen goed te sluiten! Verwijder het grondzeil en zet de meubels terug op hun plaats.

    Met dit stappenplan ben je goed voorbereid om je muren perfect te sauzen. 

    Enjoy the paint en maak er wat moois van!

    Kleur uitzoeken, bestellen en morgen aan de slag!

    Om te voorkomen dat je meerdere keren naar de bouwmarkt moet om materialen te kopen, heb ik een totaalpakket voor je samengesteld. Samen met de verf en de primer in jouw favoriete kleur, bestel je ook meteen alle materialen en gereedschappen zodat je alles de volgende dag in huis hebt om te kunnen beginnen met verven.

    Nu bestellen, morgen in huis!

    Bekijk hier alles wat je nodig hebt om jouw muren te sauzen!

    Wat wil je nog meer weten over muren sauzen?

    Zorg ervoor dat de muren schoon, droog en glad zijn voordat je begint. Verwijder oude verf, behang of losse deeltjes. Vul eventuele gaten of scheuren op met plamuur en laat dit goed drogen. Stof de muren af met een (kleef)doek. Een goed voorbereide ondergrond is essentieel voor een mooi eindresultaat.

    Roer de verf goed door voordat je begint. Gebruik een kwaliteitsroller en kwast om de verf gelijkmatig op de muur aan te brengen. Werk in secties en zorg dat je geen zichtbare overlappingen krijgt. Breng minimaal twee kleurlagen aan voor een mooi, dekkend resultaat.

    Voor dagelijks onderhoud van de Muurverf Classic en de Muurverf Essential volstaat het om af en toe even af te nemen met een licht vochtige doek. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen. 

    Als je gekozen hebt voor de Superior muurverf van SHADES by Eric Kuster, dan heb je gekozen voor een perfect reinigbare muurverf. Heel geschikt voor onder andere de keuken en de hal.